ПЕРЕЙМАЄМО ДОСВІД У СУСІДІВ

10 березня 2021 року території Нововодолазької Селищної Ради

ГО «Центр розвитку місцевого самоврядування» у партнерстві з сектором досліджень Східного регіону у м. Харкові ЦРД Національний інститут стратегічних досліджень

провів  семінар на тему: «Побудова системи ефективного управління в громаді. Досвід добровільно об’єднаних громад Харківщини».

У роботі семінару взяли участь Валківський міський голова Валерій Скрипніченко разом із заступниками Ігорем Нізельковським та Ольгою Борщ.

Захід було розраховано на сільські та селищні територіальні громади, які були укрупнені адміністративним шляхом та не пройшли процедуру добровільного об’єднання, а також на ті громади, які прагнуть постійного вдосконалення форм роботи та обміну досвідом зі своїми колегами. Учасники заходу мали можливість ознайомитися з системою роботи в Нововодолазькій громаді, обговорити проблемні питання, які їх турбують на даному етапі впровадження реформи децентралізації»

«Багато чого для побудови системи роботи ми запозичили у наших польських колег, – підкреслив у своєму виступі голова Нововодолазької громади Олександр Єсін. «В рамках навчальних візитів, які організовував Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з ГО «Польсько – українська аграрна асоціація» багато наших керівників підприємств, шкіл, дитячих садочків змогли подивитися як це працює у європейського сусіда та втілити це у нашій громаді, – підкреслив Олександр Єсін.

Те, що Нововодолазька громада взяла багато чого з польського досвіду підкреслив і Мирослав Скурка – керівник проекту «Study tour to Poland» (Варшава, Польща), який зробив акцент на тому, що радіє від успіхів цієї громади, і розуміє, що багато роботи було проведено не даремно. Також у своєму виступі пан Мирослав підкреслив, що успіх кожної громади зараз залежить виключно від ефективності управління та залучення жителів до прийняття рішень.

В рамках заходу учасники ознайомилися з роботою ЦНАП, який надає 180 послуг населенню та має віддалені робочі місця у старостинських округах, відвідали Офіс одного зі старост, подивилися, як там надаються послуги, відвідали опорний освітній заклад. Завершилася робота неформальним спілкуванням, обговоренням перспектив розвитку територій та плануванням подальших тематик подібних заходів.