Сьогодні відзначається 207-ма річниця від дня народження Тараса Шевченка

Цього дня, 9 березня, у 1814 році з’явився на світ визначний поет, класик української літератури, мислитель, художник Тарас Григорович Шевченко. Вірші Тараса Шевченка перекладені більш ніж ста мовами світу.

З нагоди 207-річчя від дня народження Шевченка в Україні та й по всьому світу відбудеться низка тематичних заходів. У різних містах України пройдуть урочистості та покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку.
Валківщина відзначає день Кобзаря заходами, які пройдуть з 9 по 15 березня у бібліотечних закладах.

Серед них, зокрема, виставка-портрет «Вічний, як народ» (читальна зала Валківської публічної бібліотеки), книжковий вернісаж «І голос твій, і пензель твій, і слово…»  (абонемент Валківської публічної бібліотеки).

З 10 березня на абонементі на читачів чекає флеш-акція «Міняю закладку на вірш Шевченка». Відвідувачі прочитають вірші поета, а на те отримують оригінальну закладку з логотипом бібліотеки та Кобзаря.

На п’ятницю, 12 березня,  запланована вулична акція «Нас єднає Шевченкове слово». Учасниками цієї акції стануть перехожі, які самостійно декламуватимуть  вірші поета або читатимуть поезію з «Кобзаря» чи мобільного телефону. Бажаючі зможуть також розповісти  про свої улюблені твори чи літературних персонажів або ж  заспівати «Садок вишневий коло хати», «Думи, мої, думи мої» чи якусь іншу пісню на слова Шевченка.

Відеопрезентація «10 цікавих фактів про Тараса Шевченка», підготовлена працівниками молодіжного хабу, дозволить відвідувачам дізнатися багато цікавого про геніального поета, почути маловідомі факти з його життя, а відеоролик  «Мистецька спадщина Великого Тараса» допоможе розкрити творчу натуру поета як художника, автора чималої кількості олійних полотен, зокрема, портретів та автопортретів, акварелей, рисунків.

Валківська дитяча бібліотека пропонує виставки-вшанування «Тарас Шевченко – України син» та «Нас єднає Шевченкове слово». Також  бібліотека запланувала вуличне QR-код-спілкування, де перехожі зможуть отримати інформацію про Шевченка на свій смартфон. Протягом березня відбудуться бібліотечні інформхвилинки.