Міський голова Валерій Скрипніченко минулого тижня зустрівся з медиками Валківської лікарні. Шукали шляхи виходу зі складної ситуації, пов’язаної з фінансуванням закладу.

Обговорили, зокрема, на яких умовах НСЗУ виплачує кошти медичному закладу.

Як зазначає Богдан Носатов, головний лікар Валківської лікарні, заклад є комунальним некомерційним підприємством, і на сьогодні Національна служба здоров’я України виплачує кошти відповідно до складених договорів та поданих зареєстрованих медичних пакетів.

Лікарі ж повідомляють, що у зв’язку з тим, що лікарня була визначена як спеціалізована для лікування коронавірусної хвороби, всі медичні запити з інших пакетів, яких окрім ковідного, вісім, майже не приймались.

“Терапевтичне відділення лікувало хворих на ковід, інші відділення не могли приймати на лікування. Я не можу взяти на операцію ослабленого хворобою пацієнта, оскільки є ризик зараження коронавірусом, а це означає, що висока вірогідність хірургічної смерті. Ми відмовлялись брати на лікування інших хворих заради збереження їх здоров’я, тому що хірургічне відділення знаходиться на одному поверсі з реанімаціє, де лежать хворі на COVID-19”, – говорить завідуючий хірургічним відділенням Валківської лікарні Анатолій Литвиненко.

Оскільки міський голова Валерій Скрипніченко занепокоєний ситуацією, що склалась, він особисто зустрівся з Вікторією Мілютіною, директоркою Північного департаменту Національної служби здоров’я. За її словами Валківська лікарня отримала фінасування майже в повному обсязі.  Після того, як вступлять в силу зміни до відповідної постанови КМУ, НСЗУ розрахується з лікарнею.

«Валківська лікарня отримала фінансування в повному обсязі за травень і аванс за червень. Це кошти по терапевтичному і хірургічному пакетах, а також кошти по глобальному бюджету. На сьогодні, не виплачені лише ковідні кошти за квітень, оскільки лікарня на той час не відповідала нормативним вимогам, а саме: не вистачало персоналу для надання відповідної медичної допомоги. Але вже внесені зміни до відповідної постанови КМУ, і як тільки вона набере чинності, ми укладемо додаткову угоду з Валківською лікарнею, щоб повністю розрахуватись з закладом. Також хочу наголосити, що НСЗУ перед Валківською лікарнею боргів не має. А відповідальність за організацію роботи лікарні лежить на її керівництві», повідомила Вікторя Мілютіна.

Міський голова Валерій Скрипнічнко під час зустрічі з медиками зазначив, що проблем багато і вирішувати їх треба разом, в тому числі і формувати подальший план розвитку Валківської лікарні, спрямованої на залучення пацієнтів та покращення умов лікування хворих. Зараз є потреба і у виплаті матеріальних допомог, і придбанні обладнання, і ремонті даху в інфекційному відділенні, і ремонті терапевтичного відділення.

“Цьогоріч ми вже направили 2.5 мільйони гривень на потреби лікарні. Оскільки місцевий бюджет на рік сформований, його зараз не можна розривати. Але всередині липня буде перегляд вільних залишків за результатами перевиконання бюджету, і ми будемо дивитись, чим зможемо допомогти. Але для цього давайте до міської ради обгрунтовані розрахунки про потреби і будемо разом вирішувати, куди направити кошти в першу чергу”, – зазначив міський голова.