Валківське управління Головного Управління Держспроживслужби: профілактика щодо гострих кишкових захворювань та заражень кишковими інфекціями під час купання у відкритих водоймах

Літо – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Підвищений ризик­ захворіти кишковими інфекці­ями в  теплий період року поясню­ється тим, що при високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігаються та активно розмножу­ються у воді та  харчових продуктах. Саме влітку найчастіше виникають та розповсюджуються інфекції шляхом передачі яких є вода. Купання в відкритих водоймах загрожує інфекційними захворюваннями бо разом з нами там плаває безліч мікроорганізмів. Великий ризик захворювання на інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Проникаючи через рот,проходячи через травний канал, в окремих його ділянках збудники розмножуються і з фекаліями виводяться із організму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного се­редовища.

До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, брючний тиф, холера, гастроентерит, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А, вірусні кишкові інфекції (аденовірус, ротавірус, норовірус і т. д). Основними проявами захворювання на кишкові інфекціє, на які слід звернути увагу, є слабкість, млявість, погіршення апетиту, діарея, блювота, біль у животі, підвищення температури. При гострих кишкових інфекціях вірусної етіології наряду с ураженням кишківника відмічаються зміни з боку верхніх дихальних шляхів.

Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Однією з небезпечних бактеріальних інфекції є лептоспіроз. Передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається з головного болю, високої температури, болів у животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця, біль у нижніх кінцівках. Бактерії потрапляють у кров через ранки і слизові оболонки.

Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але у брудних водоймах є шанс підчепити їх при заковтуванні води.

Щоб відпочинок біля відкритих водойм був на користь, Держпродспоживслужба рекомендує дотримуватися кількох правил:

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями та відповідно облаштованимипляжами.

Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило не можна.

Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.

Уникайте купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх випорожненнями, а, значить, у ній багато мікробів і паразитів.

Під час купання у відкритих водоймах намагайтеся не ковтати воду.

Не рекомендується купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній можуть розмножуватися небезпечні для здоров’я мікроби.

Плаває сміття або харчові відходи? Відмовтеся від купання!

Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд стікає у водойми.

Якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої. Не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду.

Входити у воду в незнайомому місці слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.

Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а ранки обробляйте спеціальними засобами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Пам’ятайте –  ваше здоров’я у ваших руках!

 

 

Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції. При підвищенні температури навколишнього середовища в природі виникають сприятливі умови для життєдіяльності збудників захворювань. Щороку в такий період реєструється значна кількість спалахів гострих кишкових захворювань та харчових отруєнь.

До гострих кишкових інфекцій відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. З настанням тепла легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі.

Окремо дуже коротко хотілось би сказати про гострі кишкові інфекції вірусної етіології –  ротавірусні ентерити та норовірусну інфекцію. Хочу акцентувати увагу читачів на величезній контагіозності цих інфекцій пов’язаній з тим, що від хворого чи носія в навколишнє середовище з одним грамом випорожнень надходить мільярди – трильйони збудників, при тому що патогенна доза їх складає 10 – 100 вірусів. Крім того, захворювання в основному передається від хворої до здорової людини контактно-побутовим шляхом, заходи профілактики при якому націлені на дотримання правил особистої та професійної профілактики..

Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів.

Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція яка купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий у сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба рекомендує:

1.Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо  їх недоброякісності та  недотримання  термінів  споживання;   Зберігати продукти харчування тільки у  спосіб, зазначений на упаковці та у встановлений термін;

  1. Зберігати  їжу захищеною від комах, гризунів та інших  тварин.
  2. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.  Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі,  споживач має право вимагати у продавця документи, що  підтверджують якість та безпеку продукції;
  3. Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.  При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо)  виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
  4. Не готувати продукти із «запасом»; приготовані страви  бажано вживати відразу, а у разі повторного  споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не  повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
  5. Не брати в дорогу продукти, що швидко псуються  (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або  інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
  6. Не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо); при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно  добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
  7. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття  посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі водойми тощо);
  8. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;  при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,   туризм тощо) для миття посуду і рук вода  має бути профільтрована і прокип’ячена;
  9. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди  мити руки з милом; дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;
  10. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої  гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди, трави та інші рослини;
  11. Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми гострої кишкової інфекції (ГКІ), чи харчового отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою!

Фельдшер санітарний відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Валківського управління Головного Управління Держпродспоживслужби в Харківській області Чайка О.С.