Які нотаріальні дії мають право вчиняти старости?

Про ці та інші питання говорили у міській раді на зустрічі зі старостами населених пунктів.

Староста сьогодні є представником жителів конкретного села чи селища у місцевій раді, тому й знати потреби людей, сприяти перетворенню цих потреб в управлінські рішення та слідкувати, щоб ці рішення якісно та вчасно виконувались в межах діючого законодавства – його основні завдання. Водночас староста має розумітися і на вчиненні нотаріальних дій у населених пунктах, де немає нотаріусів. Тому питання організації діяльності старост, як посадових осіб місцевого самоврядування, уповноважених на здійснення певних нотаріальних дій, сьогодні є актуальними.

Саме з метою роз’яснення особливостей надання нотаріальних послуг мешканцям своїх населених пунктів, було проведено семінар-навчання зі старостами у приміщенні Валківської міської ради. Про те, які нотаріальні дії мають право вчиняти старости, правильність оформлення документів та ососбливості роботи з ними пояснювала державний нотаріус Валківської державної нотаріальної контори Наталія Кобзар. Присутні мали можливість задати питання та отримати кваліфіковану відповідь.

Наталія Кобзар також наголосила, що старостам варто пам’ятати, що обсяг їх повноважень, як посадових осіб органів місцевого самоврядування, визначається законом “Про нотаріат” та Порядком вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 11 листопада 2011 року № 3306/5. Вона також нагадала, що всі повноваження старости здійснюють від імені Валківської міської ради ради, виконавчого комітету ради.