На території України зареєстровано спалах грипу птиці.
Відповідно до повідомлення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів у зв’язку з ускладненням епізоотичної ситуації щодо висококонтагіозного грипу птиці в Європі та реєстрацією 5 випадків грипу птиці на території України, а саме 3 в Миколаївській та 2 Київській областях.
Грип птиці — гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій.
Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців.
Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані.
Клінічні ознаки:
Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.
Інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.
Для встановлення діагнозу до лабораторії направляють шматочки органів і слизові оболонки носу та носові витікання від підозрілих у захворюванні птахів.
Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.
Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.
Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:
- купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
- утримувати різні види птиці окремо;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
- дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.
При невластивій поведінці птиці, перших ознаках захворювання чи загибелі птиці необхідно терміново сповістити Валківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області за телефоном 5-11-01.
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
Грип птиці — гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, яка характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій.
Грип птиці швидко поширюється повітряно-крапельним шляхом і проникає до чутливого організму перш за все через слизові оболонки клоаки та кон’юнктиви. Існує також аліментарний шлях передачі збудника. Джерелом інфекції є хвора птиця, а сам вірус може швидко поширюватися через забруднений корм, воду та підстилку. Найбільш небезпечним джерелом збудника вважають перехворілу птицю, яка зберігає вірусоносійство протягом не менше двох місяців.
Одним із факторів розповсюдження хвороби може бути перевезення хворої або підозрілої птиці, особливо до появи перших симптомів захворювання. Вірус також може поширюватися через товарну продукцію (яйця, тушки, пір’я), отриману від клінічно хворої або інфікованої птиці. Певну роль у поширенні грипу здатні відігравати і дикі птахи, переносячи збудника на великі відстані.
Клінічні ознаки:
Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.
Інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.
Для встановлення діагнозу до лабораторії направляють шматочки органів і слизові оболонки носу та носові витікання від підозрілих у захворюванні птахів.
Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.
Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.
Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:
- купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
- інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
- утримувати різні види птиці окремо;
- виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
- не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
- проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
- дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.
При невластивій поведінці птиці, перших ознаках захворювання чи загибелі птиці необхідно терміново сповістити Валківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області за телефоном 5-11-01, Валківську районну державну лікарню ветеринарної медицини за телефоном 5-18-83, 5-12-00.