ІНФОРМУЄ ВАЛКІВСЬКЕ ЛІСНИЦТВО

Валківське лісництво входить до ДП «Жовтневий лісгосп» і охоплює 5968 га. Всього в структуру підприємства входить 10 лісництв. Основні види діяльності підприємства це проведення заходів з відновлення лісів, здійснення протипожежних заходів, охорона лісів і захисних лісонасаджень від незаконних порубів, лісозаготівля та лісопильне і стругальне виробництво.
У відповідності до пункту 2) статті 19 ЛКУ виключне право на заготівлю деревини мають постійні лісокористувачі – лісогосподарські підприємства.
На сьогодні на підприємствах Державного агентства лісових ресурсів України запроваджена система електронного обліку деревини. Електронний облік заготовленої деревини відбувається наступним чином: майстер лісу або помічник лісничого на лісосіці за допомогою кишенькового персонального комп’ютера (КПК) проводить приймання лісопродукції від підприємця, який її заготовив. Далі вносить інформацію заготовленої деревини до КПК та «біркує» продукцію за допомогою спеціального пристрою. Введена інформація потрапляє до центральної бази даних для подальшої обробки, аналізу та контролю.Таким чином система електронного обліку деревини дає можливість повністю переглянути ланцюг руху заготовленої деревини від місця її заготівлі до кінцевого споживача.
Згідно з чинним законодавством заготівля деревини здійснюється у порядку спеціального використання лісових ресурсів, яке є платним та проводиться за спеціальним дозволом – лісорубним квитком.
Лісорубний квиток – це дозвіл на заготівлю деревини. Містить інформацію про місце та обсяг заготівлі. Такі документи видають обласні управління лісового та мисливського господарства.
Валківське лісництво працює згідно таких отриманих лісорубних квитків. У лісництва є власна бригада, яка складається із 5 чоловік, але, наразі, потреба населення у дровах дуже велика і лісництво звертається до ФОПів, які мають відповідні ліцензії та дозволи на вирубку лісосіки. Приватні лісоруби, згідно укладених договорів, контролюються майстром лісу і отримують оплату праці лише за вирубку. Продаж ділової, виробничої та невиробничої (для опалення) деревини проводиться виключно через лісництво. Ділова деревина відпускається на підставі біржевих договорів за окремою процедурою.
Щоб придбати деревину у законний спосіб фізична особа (громадянин) з’являється у лісництво, особисто складає письмову заяву (вказує свої П.І.Б, контактні дані, кількість лісопродукції). Далі їй виписується рахунок на оплату та призначається день відпуску (відвантаження лісопродукції). У призначений день особа з’являється у лісництво з підтвердженням оплати та зі своїм транспортом.
Послуги з вивезення дров паливних лісництво не надає.
У товарно-транспортну накладну вносяться П.І.Б. отримувача (платника), номера автомобіля, ПІП водія, пункт розвантаження, кількість відвантаженої деревини, сума. Товарно-транспортна накладна дійсна один день.
Вартість 1 м3 дровяної деревини непромислового використання 1-ї групи (дуб, ясен, клен, груша, в’яз) станом на 12.03.2021 р. становить 600,00 грн з ПДВ.
Ділова деревина відпускається на підставі біржевих договорів (https://utes.net.ua та Prozorro.ua ), де кожен бажаючий може викупити виставлений лісгоспом лот.
Зазначаємо, що ДП “Жовтневий лісгосп” не має жодного відношення до приватних рекламних оголошень з продажу та доставки деревини.
Оплата за деревину здійснюється шляхом перерахування коштів на розрахункові рахунки підприємства в ПАТ “Приватбанк” та ПАТ “ДЕРЖАВНИЙ ОЩАДНИЙ БАНК УКРАЇНИ” згідно виписаних рахунків на оплату у Валківському лісництві.