Як не стати жертвами торгівлі людьми. (Відео)

Це питання обговорили під час зустрічі в режимі ZOOM-конференції спеціалісти зацікавлених структурних підрозділів міської ради. Захід був організований головою Харківської міської організації «Жіноча громада», експертом Офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні з програм протидії торгівлі людьми Білецькою Ольгою Володимирівною.

Йшлося, зокрема, про те, що в умовах економічного спаду, що пов’язаний із кризою через спалах захворюваності на коронавірус, у минулому році значно збільшилась кількість жертв торгівлі людьми. При цьому злочинці часто використовують фактор протиепідемічних обмежень та шукають потенційних жертв з використанням соціальних мереж. Окрім «традиційних» форм експлуатації – проституції, примусового жебрацтва та крадіжок, примусової праці у сферах текстильного та сільськогосподарського виробництва, в умовах зростаючого безробіття додалися різні форми експлуатації людей на будівництві, у сферах туризму, у ресторанному бізнесі, у догляді та у домашніх роботах. У 2020 році у такій злочинній діяльності використовувалось до 15% від загального обсягу жертв торгівлі людьми, серед цієї категорії «трудових» жертв 68% становлять чоловіки.

Зауважимо, що питання, які безпосередньо належать до повноважень виконавчих органів міських рад, це:

·         Забезпечення реалізації державної політики в галузі протидії торгівлі людьми на території Валківської міської територіальної громади: організація інформаційних кампаній, поширення інформаційно-просвітницьких  матеріалів з питань запобігання торгівлі людьми;

·         Участь у підготовці фахівців, до компетенції яких належать питання протидії насильству;

·         Залучення суб’єктів взаємодії до виявлення, оцінювання потреб та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми;

·         Співпраця з громадськими організаціями в галузі протидії домашньому насильству і торгівлі людьми.

Метою ж проведення зустрічі була взаємодія управління соціального захисту населення Валківської  міської ради, Центру надання соціальних послуг Валківської міської ради і Харківської міської організації «Жіноча громада» в рамках Меморандуму про співпрацю в галузі протидії торгівлі людьми.