ЧОМУ СЛІД БОРОТИСЯ ІЗ АМБРОЗІЄЮ РАЗОМ?

Один із найнебезпечніших карантинних бур’янів – амброзія полинолиста.   Проблема її розповсюдження в Україні набула глобального характеру.

Збільшуючись, вогнища цього бур’яну не тільки пригнічують розвиток сільськогосподарських культур, а й спричиняють алергійні захворювання людей у період цвітіння.

Серед інших бур’янів саме амброзія виділяється своєю надзвичайною пристосованістю до виживання. У зв’язку з потужною надземною масою і кореневою системою вона збіднює і висушує грунт. У результаті цього урожай сільськогосподарських культур різко знижується. На пасовищах амброзія полинолиста витісняє злакові трави і знижує якість кормів. Амброзія полинолиста містить 0,15% гірких ефірних олій, тому тварини її не поїдають.

Неабияку небезпеку амброзія становить для здоров’я людей, викликаючи в особливо чутливих алергічне захворювання – поліноз. Це захворювання протікає у вигляді різко вираженого алергічного риніту, кон’юнктивіту, важкої бронхіальної астми, мігрені, кропив’янки. Все це супроводжується різким ослабленням організму і важко піддається лікуванню.

Є різні методи боротьби з вказаним карантинним бур’яном: агротехнічні, хімічні і біологічні. Агротехнічні методи включають комплексний підхід до вирощування сільгоспкультур. На невеликих площах і на присадибних ділянках потрібно проводити механічну боротьбу шляхом ручного прополювання і скошування. Але слід пам’ятати, що після скошування амброзія починає інтенсивно відростати і тому його потрібно проводити не одноразово, а по мірі відростання бур’яну (не менше 3-4 рази за літо). Боротьба з амброзією повинна бути спрямована на виснаження запасів її насіння в ґрунті й запобігання повторного засмічення. У полях сівозмін, на забур’янених амброзією ділянках доцільно впродовж двох років сіяти озиму пшеницю, яка пригнічує цей бур’ян і не дає змоги насінню визрівати. Для обмеження чисельності амброзії полинолистої можна застосовувати понад 50 гербіцидів, до яких вона більш чутлива. Для невеликих площ і присадибних ділянок можна використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га в суміші з аміачною селітрою 10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

Аби не допустити  поширення амброзії, необхідно всім об’єднати зусилля у боротьбі з цим бур’яном. Валківська міська рада  проводить протиамброзійну кампанію шляхом скошування територій, за які вона безпосередньо  відповідає. Але пилок, який миттєво розповсюджується, не розуміє де чия ділянка відповідальності і щедро родить скрізь, тому тільки разом слід боротися за чистоту та здоров’я нашої громади.

ШАНОВНІ МЕШКАНЦІ ГРОМАДИ!

Зверніть увагу на можливу наявність цього виду бур’яну біля вашої садиби, організації, підприємства, магазину  – приєднуйтеся до боротьби із амброзією зручним для вас способом.