Через відстані і роки повернутись додому…

На урочистих заходах, присвячених Дню перемоги над нацизмом, у селі Костів вшанували пам’ять загиблих у роки війни та зниклого без вісти у 1943 році старшини-підводника Івана Змієнко.

Іван Петрович Змієнко загинув на підводній лодці у 1943 році у Фінській затоці та до 2018 року вважався зниклим без вісти. Але завдяки пошуковцям-дайверам “Розвідувально-водолазної команди” та команди “Diver of the Dark” лодку і останки загиблих 46 підводників було знайдено та ідентифіковано. Завдяки цьому солдат Другої Світової через 76 років повернувся на свою батьківщину.

Жителі Костева, міський голова Валерій Скрипніченко, староста Тетяна Шафар, племінниця Івана Змієнко Тамара Ушакова, голова ветеранської організації Віра Гребініченко поклали квіти до Меморіалу Слави у Костеві та вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

“ Світла пам’ять тим героям, які не дожили до цього дня, а тим, хто ще поруч з нами — глибока шана і нескінченна повага. Слова щирої вдячності людям, які сьогодні ведуть пошукову роботу та повертають героїв додому, а рідним дарують безцінну інформацію про них, зберігаючи пам’ять”, – сказав Валерій Скрипніченко, звертаючись до учасників церемонії. Він також привітав присутніх із 76-ю річницею Перемоги та побажав миру злагоди і процвітання.

Міський голова разом із племінницею загиблого Івана Змієнко також відвідали могилу на місцевому цвинтарі, де, завдяки пошуковцям, відтепер спочиває герой-підводник. Його прах тепер навічно похований біля матері та земляків.