Увага! Операція «Ялинка»

Аби вберегти хвойні ліси від самовільної вирубки, валківські правоохоронці розпочали передноворічну операцію «Ялинку». До кінця грудня вони патрулюватимуть хвойні масиви району, а також перевірятимуть усі можливі місця реалізації новорічної лісової продукції.

Нагадаємо, що за порушення законодавства, яким регулюється купівля-продаж новорічних ялинок, передбачена відповідальність. Так, згідно із ст.65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладання штрафу на громадян від 85 до 170 грн., на посадових осіб від 119 до 204 грн. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років, та ця особа не має самостійного заробітку і тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).

Одночасно повідомляємо, що за кожне самовільно зрізане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодження дерев, розмір якої залежить від діаметру пня зрізаного дерева.

Крім того, за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання, передбачена адміністративна відповідальність згідно ст. 88-1 КУпАП, яка тягне за собою накладання штрафу від 51 грн. до 255 грн. з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої (рішення буде прийматися районним судом).

Для тих, хто все ж таки вирішив збагатитися незаконним промислом, повідомляємо, що за нелегальну заготівлю і продаж новорічних ялинок, слідує покарання, передбачене ст. 246 (незаконна порубка лісу) КК України. Дана стаття визначає покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців чи обмеження волі до 3 років, або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією незаконно добутого.

Інспектор СКЗ Валківського ВП
ГУНП в Харківській області
В.В. Михайленко