За офіційним повідомленням Центру громадського здоров’я населення МОЗ України в країні відмічається сезонне підвищення захворюваності на вірусний гепатит А. За 9 місяців 2019 року в Україні зареєстровано 1924 випадки захворювань на вірусний гепатит А, у вересні захворіло 336 осіб, що на 38,8% більше ніж у вересні минулого року.
Вірусний гепатит А – це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина або вірусоносії-реконвалесценти. Важливу роль у збереженні епідемічного процесу відіграють хворі з атиповими безжовтяничними формами хвороби. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання необхідно:
- Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
- Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
- Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
- Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
- Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
- Не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.