ПРОФІЛАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО МОЖЛИВОСТІ ЗАРАЖЕННЯ ПІД ЧАС КУПАННЯ У ВІДКРИТИХ ВОДОЙМАХ

Літо – найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Підвищений ризик захворіти кишковими інфекціями в  теплий період року пояснюється тим, що при високій температурі навколишнього середовища збудники кишкових інфекцій добре зберігаються та активно розмножуються у воді та  харчових продуктах. Саме влітку найчастіше виникають та розповсюджуються інфекції шляхом передачі яких є вода. Купання в відкритих водоймах загрожує інфекційними захворюваннями бо разом з нами там плаває безліч мікроорганізмів. Великий ризик захворювання на інфекції, які передаються водним шляхом, викликаються різними видами збудниками: вірусами, бактеріями, простішими, гельмінтами. Проникаючи через рот,проходячи через травний канал, в окремих його ділянках збудники розмножуються і з фекаліями виводяться із організму. В такий спосіб вони потрапляють в об’єкти природного середовища.

До кишкових інфекцій відносяться дизентерія, сальмонельоз, брюшний тиф, холера, гастроентерит, харчові токсикоінфекції, вірусний гепатит А, вірусні кишкові інфекції (аденовірус, ротавірус, норовірус і т. д). Основними проявами захворювання на кишкові інфекції, на які слід звернути увагу, є слабкість, млявість, погіршення апетиту, діарея, блювота, біль у животі, підвищення температури. При гострих кишкових інфекціях вірусної етіології наряду з ураженням кишківника відмічаються зміни з боку верхніх дихальних шляхів.

Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій – здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини.

Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).

Однією з небезпечних бактеріальних інфекції є лептоспіроз. Передається від тварин, вражає печінку і нирки. Починається з головного болю, високої температури, болів у животі. Інші симптоми – червоні очі і жовтяниця, біль у нижніх кінцівках. Бактерії потрапляють у кров через ранки і слизові оболонки.

Глистові інвазії рідко передаються при купанні, але у брудних водоймах є шанс підчепити їх при заковтуванні води.

Щоб відпочинок біля відкритих водойм був на користь, потрібно дотримуватися кількох правил:

Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями та відповідно облаштованими пляжами.

Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило не можна.

Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.

Уникайте купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх випорожненнями, азначить, у ній багато мікробів і паразитів.

Під час купання у відкритих водоймах намагайтеся не ковтати воду.

Не рекомендується купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній можуть розмножуватися небезпечні для здоров’я мікроби.

Плаває сміття або харчові відходи? Відмовтеся від купання!

Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд стікає у водойми.

Якщо ви зібрались відпочити на природі, майте з собою запас води бутильованої або охолодженої кип’яченої. Не вживайте воду із невідомих або сумнівних джерел, не використовуйте її для приготування їжі, миття рук та посуду.

Входити у воду в незнайомому місці слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.

Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а ранки обробляйте спеціальними засобами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Пам’ятайте –  ваше здоров’я у ваших руках!