НАЗВАНО ПРІЗВИЩА ЩЕ ШЕСТИ ВИЗВОЛИТЕЛІВ НОВОГО МЕРЧИКА

До відзначення 76-ї річниці Великої  Перемоги новомерчани готувалися заздалегідь, всі організаційні рішення про проведення урочистих заходів у селі приймали разом: староста села, активні мешканці, освітяни, депутати міської ради.

Передувала святкуванню клопітка та важлива робота як дорослих так і дітей. Першочерговим завданням постало питання відновлення священного місця – братської могили у Новому Мерчику.           За ініціативи старости Віталія Решетька були проведені повні реставраційні роботи із відновлення пам’ятника  та стел, демонтований паркан та висаджені туї і квіти. До цієї важливої місії долучилися фінансовою підтримкою підприємець Олександр Діжиченко, депутат міськради Яна Щедріна, Валківська міська рада, майже половину коштів надав сам староста.  За проведенням відновлювальних робіт із радістю спостерігали мешканці села і щиро вболівали, щоб підрядники встигнули завершити реставрацію до травневих свят.

До Свята Перемоги активно готувалися  учні та вчителі Новомерчицького НВК, в якому давно ведеться пошукова робота і героїчні сторінки села часів Другої світової війни постійно доповнюються.

У цьому році, напередодні свята, завдяки плідній роботі пошукової групи, в списках загиблих було віднайдено шість імен воїнів-визволителів, жителів селища Коротич, які  загинули у лютому 1943 року в бою за Підгірнівкою (що біля Нового Мерчика). На урочистостях  пошуковці з особливим трепетом озвучили перед односельцями та гостями заходу результати своєї роботи – знайдені прізвища загиблих визволителів із Коротича, які захоронені у Новому Мерчику. Це Гоманенко Степан Михайлович, Дудка Павло Тихонович, Журавльов Олександр Михайлович, Журавльов Прокіп Григорович, Івченко Трохим Іванович, Кондиба Іван Андрійович.

Покладання квітів до оновленого пам’ятника, вшанування полеглих воїнів-земляків, мітинг та урочистості на подвір’ї школи відбулися у Новому Мерчику 8 травня.

Вшанувати пам’ять своїх земляків та визволителів Нового Мерчика приїхала  делегація з Коротича у складі першого заступника Пісочинського селищного голови Валентина Чернопіщук, староста Коротичанського старостинського округу Наталія ПЕГАРЬ, голова і секретар ветеранської організації Світлана Суббота  та Валентина Скворцова, правнуки Журавля Прокопія Григоровича – Журавель Євгеній та Сергій. Із глибокою вдячністю за проведену пошукову роботу та вшанування полеглих коротичан, у подарунок для школи делегати привезли сучасний копіювальний апарат.

Активну участь взяли у святковому заході діти та їх батьки, аматори села та запрошені артисти. Свято, до якого всі готувалися і чекали вдалося по особливому теплим і хвилюючим.

Серед організаторів депутати міської ради Яна Щедріна, Юлія Любченко, Олександр Тесленко, які допомогли в організації концерту, польової каші  і своєю співпрацею із новим старостою Віталієм Решетько, небайдужістю до проблем Нового Мерчика показали приклад єднання заради кращого життя мешканців своєї невеликої громади.