Навіщо громаді футбол?

Останнім часом точаться суперечки навколо спортивної теми, і, зокрема , футболу у Валківській громаді. Ми вирішили поспілкуватись із фахівцями спортивної галузі та просто валківчанами. Навіщо це потрібно громаді, хто  займається футболом і що ми з цього маємо, на всі ці питання шукали відповідь у суботу, 10 липня на міському стадіоні. Саме тут в суботу валківчани грали з командою «Металург» із міста Куп’янськ.

Про те, що футбол був у Валках і громаді завжди, а тому і підтримка його важлива, говорять всі хто опікується цією темою.

«Футбол потрібен нам і нашим дітям, бо перш за все, це здоров’я. А ще це хоббі, захоплення, один із наймасовіших видів спорту. Це хороше кардіотренування, яке покращує  здоров’я серця, допомагає тримати в нормі вагу та покращує тонус м’язів, позитивно впливає на силу і витривалість. Футбол добряче захоплює. Захопившись цим видом спорту, юнаки вже не підуть шукати задоволення у наркотиках чи інших шкідливих звичках», – говорить тренер-викладач ДЮСШ «Спорт для всіх» та тренер ФК «Маяк» Віктор Детюк. Він також розказує, що Валківщина виховала не одного чемпіона України. Так, команда ДЮСШ вперше стала чемпіоном України з футзалу у 2004 році, а команда «Магарач» з Шарівки виграли «Турнір тисячі команд» у 2003 році на Всеукраїнському рівні. За його інформацією, валківські талановиті футболісти грають у обласних та українських збірних. Це Осман Олександр із Серпневого – грає зараз в команді першої ліги «Оболонь», Київ та Сорокін Владислав, також із Серпневого – у складі команди екстра ліги «Моноліт» Харків. Приємним є факт, що деякі вихованці Валківської ДЮСШ продовжують навчання у Харківському коледжі фізичної культури, а 15-річні спортсмени нашої спортивної школи вже грають за футбольну команду «Маяк» в області, прославляючи цим нашу громаду.

Голова Валківської районної федерації з футболу Микола Крикун, говорить, що футбол, зокрема, футбольний клуб «Маяк», це свого роду візитівка нашої громади, це наш імідж, бо ми, завдяки спортивним досягненням, завжди були на достойному рівні серед футбольної спільноти України.

«Що таке футбол для населення? Це свято, спілкування однодумців, захоплення і здоровий азарт. І ті кошти , які виділяються нам із бюджету, є  підтримкою для футболістів, Хоча їх призначенням є харчування гравців, з них ще сплачуються внески на гру, а це і підготовка поля, і проїзд, інше. Дуже часто наші футболісти витрачають свої особисті кошти, щоб брати участь у грі», – повідомляє Микола Крикун.

Практично всі, з ким ми говорили на стадіоні, впевнені, що футбол -це виховання  впевненої в собі молоді, покоління, готового до викликів і перешкод. А ще – це захоплення, спілкування, протистояння шкідливим звичкам.

Дмитро, член команди “Маяк”, говорить, що футбол потрібен нашим дітям: “Футбол потрібен для розвитку молоді, для досягнення мети і перемог. Грати просто у футбол у себе у дворі немає сенсу, це не цікаво.Спортсмен має рости і чогось прагнути”.

Євген Шаповал, депутат міської ради, футболіст, говорить що Валки – місто з багатою футбольною історією, і наша команда повинна брати участь у першості області. “Це імідж, це престиж. Дуже приємно, коли місцева команда, яка на 70 відсотків складається з вихованців нашої ДЮСШ”, бере участь в обласних змаганнях. Не всі громади представлені на першості області з футболу, а Валки – представлені, і мають на своєму рахунку не одну перемогу. І це саме тому, що є фінансова підтримка з  міського бюджету”.

До нього приєднується Бердник Антон, 17 років, вже грає в команді і встиг забити гол на третій хвилині, коли вийшов на заміну. Його гол був одним із найяскаравіших голів області. Живе Антон в Ков’ягах. “Для мене футбол – це захоплення, присвячую йому увесь свій вільний час”, – повідмляє молодий футболіст.

Вболівальник, пенсіонер Володимир Іванович, беззаперечно впевнений, що футбол потрібен нашій громаді. Говорить, що не пропускає жодної гри наших команд. “Мене цікавить не тільки доросла гра, надзвичайно захоплююсь дитячим футболом. Вважаю, що футбол добра альтернатива тому, щоб діти не ходили темними закутками та не вживали наркотики. Я абсолютно впевнений в тому, що фінансування футболу з місцевого бюджету обгрунтоване і необхідне” .

Сергій, вболівальник. На запитання, чи потрібне фінансування футболу з бюджету, говорить, що ця гра не могла б існувати без коштів. “Гравцям потрібне не тільки харчування, потрібні кошти і на проїзд, і на одяг, і ще багато потреб. Тому вважаю, що допомога футбольному клубу є важливою”.

Серед інших вболівальників Юрій Бабенко. Він говорить, що для нього футбол, це перш за все, спілкування, зустріч з однодумцями і, звичайно, задоволення. Його підтримують глядачі, що поряд: говорять, що вони давні друзі, і футбол їх давно єднає.

Сергій Шевченко, вболівальник: “Без коштів футболу немає. І суддям треба платити, і ту саму розмітку треба купити. Я розумію ситуацію, і знаю, що в деяких громадах взагалі немає футболу. Валки пишаються своїм Маяком”

Анатолій Мякота, гравець, тренер, вболівальник. “Розвиток футболу важливий для наших діток. Вони повинні до чогось прагнути. А футбол, це виховання спортивного духу, досягнення, і, звичайно здоров’я. У Валківській громаді є визначні футболісти, які грають і в українських, і в обласних збірних. Цим треба пишатись, бо це наше ім’я. І починається все це з наших дітей і закінчується ветеранами футболу. Ті кошти, які виділяють з бюджету, на мій погляд, мізерні для підтримки такої команди”.

Поспілкувавшись із вболівальниками, гравцями і тренерами, ми не знайшли жодного, хто б  сказав, що футбол не потрібен. Навпаки, всі вважають, що його треба підтримувати і розвивати. І виділення коштів для цього з нашого бюджету є абсолютно виправданим.

Футбол – наш імідж, наша візитівка, наша гордість. А хіба громада, маючи такі досягнення і здобутки, може переступити через свою історію і забути її? Ні. Ми пишаємось видатними валківськими футболістами. І надзвичайно важливо продовжувати розвивати футбольний рух у громаді, виховувати нових видатних гравців. Впевнені, попереду ще багато вихованців  ДЮСШ, які прославлять Валківську громаду. І до речі, в суботу валківський “Маяк” знову переміг у команди «Металург» із міста Куп’янськ із рахунком 2:1.