МІСЦЕВІ ІНІЦІАТИВИ – ШЛЯХ ДО ГРОМАДСЬКОГО БЮДЖЕТУ

Одним із способів домогтися розгляду у місцевій раді питання, яке зачіпає інтереси територіальної громади і належить до компетенції місцевого самоврядування, є місцеві ініціативи. Така можливість передбачена ст. 9 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до якої місцеву ініціативу, подану належним чином, розглядає місцева рада на відкритому засіданні, запросивши на нього членів ініціативної групи. Це можливість бути почутими, можливість донести проблему до депутатів місцевих рад та отримати шанс на її реалізацію.

У 2019 році за підтримки Валківського міського голови Валерія Скрипніченка на території міста Валки було впроваджено дію місцевих ініціатив. Тоді ініціатори подали три ідеї, одна із яких була обрана депутатами для реалізації – «Встановлення дитячого майданчику по вул. Енергетична».  При формуванні бюджету на 2020 рік були закладені кошти  і проєкт був успішно виконаний у липні цього ж року. Детальніше на http://old.valky-rada.gov.ua/ua у вкладці «Проєкти розвитку громади» – «Місцеві ініціативи».

У 2021 році, депутати VIII скликання підтримали місцеві ініціативи, як успішну і дієву співпрацю «МІСЦЕВА ВЛАДА-ГРОМАДА» і 25 березня на пленарному засіданні затвердили Положення про місцеві ініціативи  у Валківській міській територіальній громаді на 2021-2025 роки.

Активні мешканці міста Валки у 2020 році вже подали чотири  проєкти рішень з питань місцевих ініціатив, зараз розпочався прийом від ініціаторів із Валківщини.  Триватиме від із 1 квітня по 31 травня включно.

У зв’язку із зміною адміністративного устрою, відтепер місцеві ініціативи охоплюють територію усієї громади, але в період перехідного 2021 року реалізувати подані заявки на цей рік буде можливим у разі перевиконання бюджету за перше півріччя поточного року.

Прийом проєктів рішень, що подаються в порядку місцевої ініціативи у 2021-2025 роках з реалізацією на наступний рік відбуватиметься з 1 вересня до 31 жовтня включно. Для реалізації місцевих ініціатив у 2022-2025 роках кошти виділятимуться щорічно при формуванні міського бюджету.

Отже інформаційна кампанія вже стартувала для всіх мешканців нашої громади. Про це знають старости, директори та завідувачі освітніх закладів. Цими днями із цього приводу відбулася зустріч із мешканцями с. Костів.

Хочеш змін у своєму населеному пункті – генеруй ідеї, реалізуй свої мрії. Тільки активним громадам посміхається успіх, приходь та дізнавайся більше. Звертайтеся до Валківської міської ради каб.№2  (вул. Харківська,16 1 поверх, 5-30-58, В.В. Ханіна) Телефон для довідок: 5-30-58

Алгоритм реалізації права на місцеві ініціативи.