Звернення лікарів до населення Валківщини

ШАНОВНІ ЖИТЕЛІ ВАЛКІВСЬКОЇ ГРОМАДИ!
Наближаються свята – Великдень, 9 травня, а також поминальні дні. І якщо зазвичай ми готуємося до них з радістю, сподіваннями на зустріч з рідними, друзями, то нині у нас, лікарів, наближення святкових днів викликає пересторогу. Бо вже зараз ми працюємо на межі сил фізичних і моральних, щоб надати допомогу усім хворим, які її потребують. Не витримує навантаження й техніка для киснетерапії, без застосування якої хворі на ковід та з пневмоніями з тяжким перебігом не можуть прожити і кількох хвилин.
Тільки вдумайтеся в ці цифри: упродовж січня поточного року у Валківській ЦРЛ проліковано 117 хворих на ковід, у лютому – 68, у березні – 171, а лише за 20 днів квітня – 246 пацієнтів. А це ж тільки ті, кому госпіталізація була вкрай потрібною. Бо ще близько 70 хворих у нашій громаді лікуються амбулаторно, щодня виявляється від 10 до 20 нових інфікованих.
Щодоби для допомоги пацієнтам з ковід та ускладненими пневмоніями витрачається більше ста (!) балонів кисню, а ще постійно працюють 74 кисневі концентратори. Усі наявні в лікарні кисневі точки постійно зайняті. На шести нормативних ліжках реанімаційного відділення ЦРЛ щодоби отримують інтенсивну терапію дев’ять хворих. І це не тому, що ми доставляємо додаткові ліжка, а тому, що частину пацієнтів, яким стає краще, маємо можливість перевести в інше відділення, а частину просто втрачаємо. Повірте, за кожного ми боремося з хворобою до останнього, але лікарі не боги і не всесильні.
Великодні й інші свята ще будуть, але якщо зараз ми масово підемо до церкви, на кладовища, будемо там обійматись, цілуватись, то рівень захворюваності уже через тиждень-два зросте в рази. Бо де гарантія, що серед натовпу біля церкви не буде хворих на ковід з легким чи безсимптомним перебігом хвороби? Де гарантія, що особи, які контактували з хворими на коронавірус і мають беззастережно дотримуватися самоізоляції, теж не прийдуть до церкви? Вони спілкуватимуться з вами, сіятимуть вірус на ваші паски, ковбаси, і ви, споживаючи ці продукти, найімовірніше захворієте самі. Тільки ніхто не гарантує, що й у вас коронавірус буде схожим на легку застуду, що всього через кілька днів після святкового освячення пасок ваші легені не будуть вражені так, що ви будете задихатись. А ми не впевнені, що зможемо допомогти конкретно вам чи комусь із ваших рідних, бо з ліжкомісцями уже й зараз ситуація напружена. А якщо кількість хворих зросте в рази?
Окремо хочемо звернутися до молоді та жителів нашої громади середнього віку. Зробіть усе від вас залежне, щоб ваші батьки, дідусі й бабусі не вешталися у передсвяткові дні по магазинах і базарах за покупками – придбайте їм усе необхідне, щоб вони залишалися вдома.
Переконайте своїх рідних старше 60-ти не йти до церкви для освячення пасок. Це свято реально може стати для них останнім, бо 99 відсотків важких хворих, яким потрібна інтенсивна терапія в умовах реанімаційного відділення, – люди у віці старше 60-ти років.
А ще будьте обережними й розважливими самі. Бо вірус, що поширюється нині – значно агресивніший, аніж той, що був минулого року. Він серйозно вражає також і людей вашого віку, дітей. Не щадить і майбутніх та молодих матусь. У Харківській області від ускладнень ковіду вже померли три породілі. Дві вагітних мешканки нашої громади з коронавірусом та ускладненими пневмоніями перебувають на стаціонарному лікуванні у Харківському пологовому будинку №2.
Ми чудово розуміємо, як у святкові дні травня, яких матимемо майже півмісяця, захочеться відвідати своїх стареньких дідусів, бабусь, привезти до них маленьких онуків. Але зважте, що у дітей, як і в молоді, ковід часто буває безсимптомним, або має легкий перебіг (хоча трапляються уже й серйозні ускладнення). Тоді як цей вірус, принесений людям похилого віку, може стати для них убивчим.
Звертаючись до усіх, переконливо просимо, настійно рекомендуємо – у передсвяткові, вихідні дні залишайтеся вдома, обмежте контакти. Ковід – це не жарт, не проста застуда, не просто ГРВІ. Це ваші життя! І якщо не дослухавшись наших порад, ви невдовзі благатимете про допомогу собі чи найріднішій вам людині, знайте, що допоки вистачатиме наших сил і можливостей, ми допомагатимемо й рятуватимемо. Але наші можливості не безмежні. Тому – допоможіть і ви нам, почуйте, усвідомте і зробіть те, про що ми просимо вас зараз.
Будьте здорові! Бережіть себе! Світлих і безпечних вам свят!
М. ОРЛОВА, головний лікар ЦПМСД,
Б. НОСАТОВ, головний лікар Валківської ЦРЛ.