ЗВЕРНЕННЯ Асоціації міст України

ЗВЕРНЕННЯ
Асоціації міст України

                                                                                                                                                 до Президента України 
                                                                                                                                                 до Верховної Ради України 
                                                                                                                                                 до Кабінету Міністрів України

Ми, 324 міських, селищних, сільських голів, обговоривши стан місцевого самоврядування в Україні на ХІІІ Українському муніципальному форумі, висловлюємо дальшу підтримку реформі місцевого самоврядування і територіальної організації влади та звертаємося до вищих органів державної влади щодо якнайшвидшого вирішення таких питань:

Щодо забезпечення реалізації завдань децентралізаційної реформи:

1. Прискорити внесення змін до Конституції України щодо децентралізації (реєстр. № 2217а від 01.07.2015). 
2. У найкоротші терміни повторно прийняти, підписати та оприлюднити законопроект «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 2489) у редакції головного парламентського Комітету без урахування неприйнятних додаткових поправок щодо запровадження конкурсів на посади заступників сільських, селищних, міських голів, які є політичними посадами. 
3. Прискорити розгляд та прийняття у другому читанні та в цілому законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстр. № 4355), яким розширюються повноваження органів місцевого самоврядування у сфері використання і охорони земель. 
4. Прискорити розгляд та прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування в галузі земельних відносин», підтриманого Урядом 06.09.2017 р., яким передбачається надання органам місцевого самоврядування повноважень щодо 
розпорядження землями за межами населених пунктів у межах ОТГ. 
5. Забезпечити надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення перших виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів об’єднаних територіальних громад в обсязі не менше 100 млн грн. 
6. Не допустити прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України”, розробленого Мінрегіоном, оскільки: місцеві державні адміністрації не можуть здійснювати неупереджений загальний контроль за органами місцевого самоврядування через конкуренцію управлінських повноважень та наявність конфліктів інтересів; законопроектом передбачено зупинення головами МДА будь-яких актів місцевого самоврядування, чим порушується передбачена Європейською хартією місцевого самоврядування домірність державного нагляду до важливості охоронюваних інтересів; не передбачено відповідальності голів МДА за зловживання зупиненнями актів органів місцевого самоврядування та блокування діяльності цих органів; пропоновані повноваження МДА дублюють наявні контрольні повноваження інших державних органів, не враховують можливості внутрішнього та громадського контролю. 
7. Завершити розгляд у парламенті та прийняти проект Закону України «Про муніципальну варту» (реєстр. № 2890), прийнятий у першому читанні 21.05.2015 р.

Щодо бюджетного та ресурсного забезпечення територіальних громад у завершальний період 2017 року та на 2018 рік:

8. Не допустити в проекті Державного бюджету України на 2018 рік передачу на фінансування з місцевих бюджетів пільг населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, плати за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення побутового сміття та рідких нечистот. 
9. Забезпечити надання вищезазначеної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на пільги та субсидії по ЖКГ в повному обсязі. 
10. Забезпечити до кінця 2017 року повне списання заборгованості місцевих бюджетів за середньостроковими позиками та безвідсотковими позичками, наданими місцевим бюджетам за рахунок коштів єдиного казначейського рахунку у 2009-2014 роках. 
11. Передбачити протягом 2018 року здійснення повної компенсації державою заборгованості з різниці в тарифах за надані підприємствами житлово-комунального господарства послуги, яка виникла в минулі роки. 
12. У 2018 році виділити субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на компенсацію за пільгове перевезення окремих категорій громадян, послуг зв’язку, інших пільг у розмірі не менше 2,5 млрд. гривень. Прийняти нормативно-правові акти щодо переходу з 2018 року на надання державою адресної грошової допомоги в цій сфері. У Державному бюджеті на 2018 рік передбачити кошти на погашення кредиторської 
заборгованості, що утворилась внаслідок недоотримання місцевими бюджетами в 2015 та 2016 роках коштів субвенції на надання зазначених пільг, а також на погашення заборгованості по судових рішеннях щодо невиконання зобов’язань на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, послуги зв’язку, інші пільги, гарантовані державою. 
13. Переглянути показники Держбюджету на 2018 рік у частині збільшення обсягів освітньої та медичної субвенцій для місцевих бюджетів, враховуючи підвищення заробітної плати, зростання рівня інфляції, необхідність проведення індексації працівникам бюджетної сфери, додаткові потреби для обслуговування громадян, переміщених із тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Передбачити в проекті держбюджету на 2018 рік повну забезпеченість місцевих бюджетів коштами освітньої субвенції в обсязі 65,7 млрд грн та медичної – 67,1 млрд грн. 

14. Забезпечити збереження інструменту Стабілізаційної дотації та закладення в держбюджеті на 2018 рік відповідного фінансового ресурсу в обсязі 2,0 млрд грн. 
15. Продовжити дію пункту 20 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України на 2018 рік та зобов’язати районні державні адміністрації передбачати міжбюджетні трансферти на видатки з утримання ДНЗ, закладів культури не менше обсягу фактичних видатків попереднього року плюс норматив фінансового забезпечення, врахувавши підвищення мінімальної заробітної плати, надбавки та премії 
для диференціації заробітної плати з метою недопущення «зрівнялівки» в оплаті праці некваліфікованих і кваліфікованих працівників, підвищення тарифів на комунальні послуги та енергоносії. 
16. Спростити передбачений Законом України «Про надання державної допомоги суб’єктам господарювання» порядок надання такої допомоги органами місцевого самоврядування створеним ними підприємствам житлово-комунального господарства, скоротивши терміни прийняття рішень з цих питань Антимонопольним комітетом України або виключивши з сфери дії цього Закону надання такої допомоги зазначеним підприємствам. 
17. Не допустити реалізації законодавчих ініціатив, спрямованих на скасування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі тютюновими виробами. 
18. Не допустити зменшення обсягів надходжень до місцевих бюджетів від акцизного податку з виробленого та ввезеного на митну територію України пального, удосконаливши механізм зарахування цього податку до бюджетів місцевого самоврядування.
19. Забезпечити впровадження Муніципальних фіскальних реєстрів з метою наповнення Реєстру речових прав на нерухоме майно, обліку пільгових категорій громадян, оптимізації видаткової частини та наповнення дохідної частини місцевих бюджетів. 
20. Забезпечити розгляд та прийняття проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження)» (реєстр. № 2249а) для реалізації норм Закону України «Про ядерну енергію та радіоактивну безпеку» в частині спрямування у повному обсязі збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, у вигляді субвенції до відповідних місцевих бюджетів. 
21. Сприяти прийняттю законопроектів, що розширюють повноваження органів місцевого самоврядування у сфері паркування автотранспортних засобів: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів» (реєстр. № 5364). 
22. Внести зміни до законодавства щодо спрямування коштів екологічного податку до загального фонду місцевих бюджетів.

Щодо вирішення завдань у сфері секторальних реформ: 
23. Забезпечити у 2018 році процес передачі професійно-технічних навчальних закладів із державної до комунальної власності тих громад, за кошти яких вони утримуються, або вилучити з механізму фінансування професійно-технічних навчальних закладів міста-обласні центри і передати фінансування професійно-технічної освіти на обласний рівень за рахунок субвенції з державного бюджету. 
24. Забезпечити безперебійне постачання до лікувальних закладів усіх рівнів життєво необхідних імунобіологічних препаратів на загальнодержавному рівні з метою забезпечення ефективного захисту мешканців українських громад від спалахів інфекційних хвороб, а також передбачити механізм відшкодування втрат власних коштів місцевих бюджетів на закупівлю вакцин. 

Просимо дати доручення органам державної влади відповідно до їхньої компетенції розглянути пропозиції органів місцевого самоврядування щодо вирішення проблемних питань у важливих сферах життєдіяльності громад (додаються).

                                                                                                                   Прийнято учасниками 
                                                                                                                   ХІІІ Українського муніципального форуму 
                                                                                                                   18 вересня 2017 року, м. Одеса