Бібліотечна Валківщина відзначає 150-річчя з дня народження Лесі Українки. Запрошуємо до участі у Міжнародному літературному марафоні.

150 років від дня народження геніальної української поетеси Лесі  Українки. Цей  славетний ювілей відзначається на державному рівні.  

Бібліотеки  КЗ «ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА ВАЛКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» активно долучаються до святкування  її 150- річного ювілею.

Напередодні цього свята у бібліотеках-філіях були організовані та  пройшли різноманітні заходи, присвячені життєвому  і творчому шляху Лесі Українки: виставки- вшануваня «Безсмертна донька мудрого народу», літературно-музичні композиції «Твоя зоря цвіте над рідним краєм»,  літературні години «Світ краси Лесиного слова», години поетичного читання «Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмира…» , літературні читання «Хотіла б я піснею стати», поетичні букети «Ти себе Українкою звала”, літературні портрети «Мужність Лесі Українки-перед обличчям долі».

Так,наприклад,  у  Високопільській  сільській бібліотеці-філії відбувся літературний зорепад “Її вірші як перла- багатоцінний скарб серед земних століть”. На захід завітали  учні 3 класу тамтешньої загальноосвітньої школи. Завідуюча бібліотекою Дудніченко А.О. ознайомила школярів з життєвим і творчим шляхом поетеси. Багато цікавого про Лесю Українку розповіла вчитель-пенсіонер української мови Лапта Л. І.,  яку запросили на захід. Діти читали вірші української поетеси, ділилися враженнями від прочитаного ,а наприкінці заходу взяли активну участь  вікторині “Знавці Лесиного слова”. Захід пройшов у теплій і дружній атмосфері.

Поетичний етюд «Горить моє серце, як сонце горить», організований на   абонементі Валківської публічної бібліотеки, присвячується їй – Великий жінці, неповторній, багатогранній  поетесі та драматургині, славній доньці України, яку Максим Рильський  назвав «Жанною д’Арк нашої літератури».                                                                    На експозиції читачі знайдуть найбільш відомі  поеми і ліричні вірші Лесі Українки, що ввійшли до збірок: «На крилах пісень» (1893), «Думи і мрії» (1899), «Відгуки» (1902), «На крилах пісень»(1904) та інші.                                                                                                                              Читальна зала Валківської публічної бібліотеки запрошує користувачів відвідати     книжкову виставку «Безсмертна Леся Українка була і є навік жива»

Представлена на виставковій експозиції  література допоможе  читачам відкрити для себе Лесю Українку, ближче познайомитися з багатогранним творчим і життєвим шляхом, особистим життям видатної української поетеси.

Завдяки  «Програмі поповнення бібліотечних фондів» від Українського інституту книги читальна зала нещодавно отримала два нових примірники,  присвячені  геніальній українській письменниці. В них  – спроба відтворити гаму душевних переживань, духовних та інтелектуальних шукань Лесі Українки.

Бібліотеки мережі активно  долучаються до Міжнародного літературного марафону “Моя Леся Українка, що проводиться з нагоди 150-річного ювілею з дня народження української поетеси Лесі Українки ОКЗ «Харківська обласна бібліотека для дітей» та ОКЗ «Харківська обласна універсальна наукова бібліотека» за підтримки Департаменту культури і туризму ХОДА. У марафоні, що триватиме до 31 березня, запрошуються шанувальники великої поетеси: діти та дорослі, усі охочі без будь-яких вікових обмежень. Для участі у марафоні потрібно:

  • Прочитати будь-який твір Лесі Українки повністю чи уривок. Зробити відеозапис;
  • Надіслати відео на адресу biblioteka@ukr.net або bibliokidvalky@ukr.net
  • вказати прізвище, ім’я учасника, населений пункт, власну електронну адресу, а для дітей – вік.

Усі учасники Літературного марафону одержать дипломи. А 10 учасників (5 дітей, 5 дорослих), які будуть визначені випадковим чином у системі Random, одержать подарунки.